Staycation… de trend van 2020. Helaas & tot vervelens toe. Corona heeft ons verplicht om op ontdekking te gaan in onze eigen achtertuin. Maar zeg nu zelf, na een paar maanden heb je het met de tour van de wandelwegen door de lokale velden en beemden toch een beetje gehad. En dan begint het weer te kriebelen. Je wil andere landen en culturen ontdekken. Proeven van hun gewoontes en lokale lekkernijen… Begin juli is het eindelijk zover: samen met mijn zussen en vader trek ik op uitstap naar Eindhoven. Een uurtje rijden en we staan in ‘het buitenland’. Na zoveel maanden de Belgische grens oversteken, voelt zelfs een tikkeltje speciaal. Eindhoven here we are!

Er is meer dan de luchthaven

Persoonlijk kende ik Eindhoven enkel en alleen van zijn luchthaven. Nu blijkt dat deze stad zoveel meer te bieden heeft. Het is een bruisende stad wiens recente geschiedenis werd gekleurd door 2 grote bedrijven: Philips & DAF. In de stad vind je overal verwijzingen terug naar Philips en de gloeilampen die ruim 125 jaar geleden voor het eerst in Eindhoven werden geproduceerd. Klinkende namen als Lichtplein, Lichtstraat, Lichttoren… sieren de straatbordjes.

We logeren in het Inntel Hotels Art Eindhoven. Dit artistieke 4-sterren hotel heeft een industrieel karakter en bevindt zich gedeeltelijk in de Philipsfabriek Lichttoren. Iedere kamer is anders in het hotel. Smaken verschillen en met wat geluk krijg je er eentje naar jouw smaak. Het hotel is geen standaardhotel en biedt zo ook enkele leuke extraatjes aan. Zo reserveerden wij een extra verjaardagspakket voor mijn zus. Haar kamer werd versierd met slingers, ballonnen en vlagjes en op de spiegel stond ‘Happy birthday’ geschreven. Leuke verrassing, zelfs als je 50 wordt!

Blob, Bubble & Happiness

We trekken de stad in. Het eerste WOW-gevoel overvalt ons bij het zien van het futuristische pand waarin de winkel ‘Sissy-Boy’ is gevestigd: De Blob, wat staat voor ‘Binary Large Object’. Onmogelijk om niet binnen te gaan en rond te snuisteren tussen de leuke spullen in dit geweldig kader. De eerste aankopen zijn een feit. Trouwens, iets verderop aan het 18 Septemberplein is er nog een mini-Blob, nl. De Bubble.

Zoveel toffe zaken voor een lunch in een tof kader met een speciale kaart. Wij eten een hapje op het terras van ‘The Happiness Café’ op de Emmasingel. Ja, hier word ik inderdaad blij van: een lekkere lunch op een gezellig terras in het zonnetje. Wij zijn klaar om verder door de levendige stad te kuieren.

Philips

Een stad is meer dan shoppen alleen. Als je Eindhoven bezoekt, moet je gewoon langsgaan in het Philips Museum. Je ontdekt er de geschiedenis van Philips die teruggaat tot 1891. De twee broers Gerard & Anton Philips starten hier met de productie van gloeilampen, maar hun ambitie is niet te stoppen. Je vindt ongetwijfeld het bewijs daarvan in je eigen keuken, woonkamer of badkamer. Philips heeft tal van uitvindingen op zijn naam staan maar wat mij vooral is bijgebleven, zijn de vooruitstrevende goede sociale voorzieningen voor het personeel. Zeker in die tijd geen evidentie. Wij vinden het een must-see!

Wist je dat… PSV, de voetbalclub uit Eindhoven, werd opgericht als sportvereniging van en voor de Philips-medewerkers? PSV = Philips Sport Vereniging. Dus wat begon als een ploegje voor collega’s is uitgegroeid tot één van de topclubs van Nederland. Je kan het PSV-stadium overigens ook bezoeken.

Dinner in Motion

De start van het avondprogramma: een aperitiefje in Grand Café Restaurant Usine. Met bitterballen. Uiteraard. Verplicht bij ieder bezoek aan Nederland. Usine? Ja, ooit testte men hier gloeilampen. Philips is nooit ver weg in Eindhoven.

En dan, de reden waarom wij kozen voor Eindhoven: Dinner in Motion. Mijn zus wilde een leuk restaurant, iets speciaal, lekker, nieuw, memorabel… om haar 50ste verjaardag te vieren met ons. Dinner in Motion is niet zomaar een restaurant. Het is een totaalconcept. Een show. Een spektakel. Een culinaire beleving in een 360-graden theater. Ieder gerecht gaat gepaard met aangepaste projecties in de volledige ruimte en zelfs op tafel. Ik verzeker je dat er niet veel gebabbeld wordt, want iedereen kijkt vol verwondering rond en geniet van de verfijnde culinaire beleving van de zes gangen. Aan werkelijk ieder detail is gedacht. Een memorabel diner? WOW! Opzet geslaagd!

DAF

Eindhoven is meer dan Philips alleen. Ook DAF zag hier het daglicht met de broers Hub en Wim van Doorne. Wat begon als Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek in 1932 groeide uit tot Van Doorne’s Automobielfabriek. Het DAF Museum geeft een interessant overzicht langs het historische erfgoed van dit merk: van de aanhangwagens en opleggers, tot de trucks, bussen en legervoertuigen. Ook als je geen automobielfreak bent, is het een boeiende collectie. Leuk is dat de opzichters in het museum veelal voormalige werknemers zijn van DAF. Ze zijn erg fier op ‘hun’ bedrijf en delen graag fijne anekdotes. Ze wezen ons ook op dit grappig item in het museum (zie foto hieronder). Het bedrijf gelegen naast dat van DAF klaagde de houding van de DAF-werknemers aan. #metoo avant la lettre…

Strijp

Strijp-S was voorheen bekend als de ‘verboden stad’. Met zo’n bijnaam, moet je er wel eens een kijkje gaan nemen. Deze oude Philipssite was vroeger enkel toegankelijk voor Philipsmedewerkers. Tegenwoordig heeft dit oud industrieel erfgoed een herbestemming gekregen. Je vindt er leuke restaurants, galerijen maar ook vernieuwende en creatieve bedrijven. Zo gezellig. Wij kiezen er voor pastrami bagles als lunch. Mmm. En heb je nog wat extra tijd, dan kan je nog richting Strijp T & R.

Eindhoven, je bent de moeite waard!

Ja, het was een trip zonder palmbomen en tropische stranden. En men spreekt onze taal (of toch weer niet helemaal). Maar er was zon, er was lekker eten en er viel vanalles te beleven. Wat heb je meer nodig voor een vakantiegevoel tijdens een weekendje weg? Soms moet je niet veel verder gaan dan net voorbij je eigen achtertuin.